12 februari 2009

Den här bilden tog jag den 8 februari. Sen blev det kallt och isen frös. Trädet är ett fågelbärsträd och det klarar säkert att plågas på det här sättet. Men tänk om det hade varit en Japansk lönn eller någon annan känsligare växt. Barken hade frusit sönder.

Klimatförändringarna gör att våra vintrar blir varmare och instabilare. Det är ömsom kallt, ömsom varmt. Det här skapar problem på flera olika sätt för våra trädgårdsväxter. Är det varmt på vintern, kanske fem, tio plusgrader, så börjar de vakna ur vintervilan och förbereder sig för våren. Sen blir det plötsligt svinkallt igen. Växter som har vaknat ur vintervilan är mycket känsliga för kyla. Det här gäller särskilt för växter som har anpassat sig till kalla stabila vintrar. (När det är vinter så är det vinter och när det är vår så är det vår.) De gillar inte allt detta hattande fram och tillbaka. Exempel på sådana växter är oxbär av alla slag och japanska lönnar.

Inte nog med det. Det kan bli så blött på vintern att känsliga växter ruttnar bort. De fryser inte ihjäl. Det här gäller till exempel rosor. Därför är det viktigt att rosor planteras på lite upphöjda bäddar så att inte vattnet samlas där. Lavendel blir naturligtvis inte heller glad av att stå i vatten på vintern. Ja det är många växter som inte vill ha det blött om fötterna på vintern. Väldränerade växtplatser där vatten inte samlas är mycket viktigt för de flesta av våra trädgårdsväxter.

/Arne

Inga kommentarer: