28 februari 2007

Streppar!

Här på trädgården kallar vi inte Kornettblomman för nåt annat än "streppar". Kort och gott så är "strepp" ett smeknamn, eller varför inte yrkesslang, som anspelar på det latinska namnet, Streptocarpus. Man ryggar kanske lite när man ser den gracila streppen och tror att "den måste vara svår". Men det är den faktiskt inte! Klarar du av Saintpaulia så är den lite tjusigare släktingen strepp en barnlek! Här kommer en kort skötselbeskrivning av Kornettblomma:

Kornettblomma
Streptocarpus x hybrider

Ursprung: Tropikerna
Placering: Ljust till halvskugga
Temperatur: Rumstemperatur.
Vattning: Låt jorden torka upp mellan vattningarna.

Övrigt: Kornettblomman blommar med korta uppehåll under hela året. Den kan få ett längre uppehåll i blomningen under årets mörkare månader. Mycket tacksam och lättskött! Tål torka.

6 kommentarer:

Slottsträdgårdsmästaren sa...

Min mamma är en mästare på ´´Streppar´´. Hennes streppar står i norrfönster och blir oerhört vackra.
Ser riktigt fint ut när det är i sådan mängd som hos er.

AnnaKarin sa...

Slottsträdgårdsmästaren: Nu tänker jag på min farmor, hon hade också sina i norrfönster och de var underbart vackra! Jo, det är maffigt när borden i odlingen är fyllda med en växt. Personligen ser jag fram emot när alla pelargoner är klara!

Åsa sa...

Aha, tänkte jag ...kornettblomma kan jag inte sköta...köpa?
men så läste jag att den är inte svårare än saint paula.. hmmm jag klarar inte dem heller.. övervattning kanske??
onekligen vackra bilder.. som ett hav.../åsa

Lotta sa...

Jag minns att min farmor alltid hade Kornettblomma och de var så fina, en glömd och gömd blomma? Bra att ni "gör reklam" för dem men jag tror inte jag ser dem så ofta i butikerna här, kanske skall jag fråga efter dem? Vackra bilder!

AnnaKarin sa...

Åsa: Mja, det låter som om du kanske är lite för glad i att vattna? Både streppar och paulior vill helst torka upp. Kanske lite förvirrande eftersom att det står i många böcker att jorden ska hållas lätt fuktig. Låt torka upp alltså!

Lotta: Du har faktiskt rätt i att man inte hittar dem överallt. Det är faktiskt lite trist eftersom de är så fantastiska! De påminner faktiskt lite om orkidéer i växtsättet!

paxbonum sa...

Ja, de är fina blommor och jag har två stycken som har blommat en tid, med många blommor. Men nu har den tagit paus. Det kommer istället mängder med blad och det finns många bladrosetter i varje kruka. Något tips för att få igång blommningen igen?

Ska jag plantera varje bladrosett i en kruka? Har fått tips om att det kanske hjälper. Gödning får den i rek dos.

MVH R-M