16 mars 2007

Lägesrapport från Uteträdgården

Våren kom plötsligt och överraskande, men mitt heta tips är att ändå ta det lite coolt. Pynta gärna entré och balkonger med våriga krukor som du lätt kan täcka eller lyfta in över natten. Penséer, vårlökar och julrosor är perfekta att ha ute i krukor nu. Hur trist det än låter kan vi nog räkna med ett bakslag eller två… Jag vet att det kliar i fingrarna och man vill bara komma igång med allt som ska göras i trädgården, men passa på att sitta i lugn och ro i vårsolen och fundera och planera vad som ska göras om några veckor istället för att försöka få det gjort nu.

Vi på Uteträdgården jobbar på allt vi kan för att få klart allt inför säsongen. Årets sortimentslistor av perenner och klängväxter finns tillgängliga på hemsidan från idag och listorna över rosor, buskar och träd läggs ut nästa vecka. Fram till dess finns fjolårets listor att kika på.

Många är nyfikna på vilka nyheter som kommer att dyka upp bland perennerna och jag kan passa på att tipsa om några av mina personliga favoriter. Coreopsis tripteris har inget svenskt namn men vi har valt att kalla den för solöga (släkting till höstöga, flicköga, rosenöga). Det är en två meter hög perenn som blommar med gula blommor under sensommaren och är, enligt Peter Gaunitz, är ”så stadig att du kan luta cykeln mot den”.

Vi har flera nya sorters solhattar (Echinacea), fingerört (Potentilla) och blodtopp/pimpineller (Sanguisorba) som är värda er uppmärksamhet. Jätterudbeckian, Rudbeckia maxima, blir även den två meter och blommar juli-september. Bladverket som är daggigt blågrönt är väldigt dekorativt i sig.

Trädgårdnävan Geranium ’Tiny Monster’ påminner om blodnävan ’Max Frei’, som var Årets perenn för några år sedan, men har den fantastiska fördelen att den blommar ända från juni till oktober!

Och där kom jag osökt in på det här Årets perenn (bilden) som för första gången är ett gräs, nämligen den fantastiska jättetåteln Molinia arundinacea ’Transparent’. Ett vackert och gracilt gräs på drygt 1,5 m skira vippor från augusti.

Botanisera vidare bland listorna och testa att googla fram bilder på de växter du är extra nyfiken på så ses vi om några veckor då växterna finns på plats. Vi smyger igång med rosorna v. 14 och sen kommer växterna hem vartefter... Fullkomligt sortiment finns förhoppningsvis hemma till helgen v. 16.

Vi ses snart!!!

Malin Skiöld

Bild: Perennagruppen

3 kommentarer:

Åsa sa...

Årets perenn ska jag nog satsa på.. men var ska jag ha det..?? det är frågan.. men någon plats finns nog. Kul att ni är igång och att ni även tänker på säkerhet.. tänker på förra inlägget!!/åsa

Lotta =) sa...

Så underbar den nya eldröda solhatten är - namn? Kan man köpa frö? Planta via internet? Ni är så långt bort från mig... Årets perenn har jag tänkt inhandlat - den är jättefin. Nävan var också vacker - just i år satsar jag på nävor som marktäckare - samma fråga där: frököp? Plantköp? I dag har jag gjort vårfint vid entrén och hoppas Pensérna klarar av bakslaget när det kommer - för visst kommer det när man minst anar... Trevlig blogg! =)

Lilla B sa...

Den egna uteträdgården längtar efter att få kasta av sig snötäcket. Iallafall tror jag det. Inspirerande att läsa vad man kan planera för växter.
Vilken trevlig blogg ni har!