31 oktober 2007

Att glömma bort...

Den här bloggen har nästan blivit som en amaryllislök. Bortglömd i något hörn. Men nu är det dags att ta fram löken och låta den komma i ny jord. För vem vet, kanske kommer det något underbart och vackert uppstickandes ur löken, lagom till jul?!

Den här veckan håller odlingsgänget på att plantera amaryllis. 7500 lökar ska i jorden - och antalet sorter? Tja, vi slutade räkna vid 60 :)

7 kommentarer:

Vella sa...

Måste bara få fråga....
De Amaryllislökar som jag har kvar sedan förra året, som har bott ute i sommar (där bladen ännu inte har vissnat ner)....Vad gör man med dem? De är ju liksom i en annan fas än de lökar ni sätter nu... liksom, eller?
/Vella

åsa sa...

Ja..kära vad lök..men vad vackra de är...=))/åsa

AnnaKarin sa...

Vella: Mja, det är nog tyvärr mycket svårt att hinna med någon blomning till jul. De allra flesta lökar i handeln, är preparerade så att de ska blomm lagom till jul.

Amaryllis betraktas i många länder som en typisk vårblomma och det är tråkigt att vi inte har det "tänket" i Sverige. För det är väl på vårkanten, snarare än vid jul, vi verkligen skulle behöva amaryllisens underbara blommor?!

Gör så här:
Trappa ner vattningen för att till sist sluta vattna. Nu ska löken vila och bladen vissna ner. Placera Amaryllisen på ett torrt och svalt ställe. När bladen vissnat ner är det dags att ta fram löken igen. Plantera om Amaryllisen och vattna igenom. Ställ krukan varmt och ljust så kommer det snart en ny knopp!

Jag håller tummarna för att din lök vaknar till liv, lagom till våren!!

Åsa: Gudars ja, du skulle se hur mycket lök vi har här på borden :)

Christina W sa...

Den där randiga ....ååå ... och den röda.... och den vita.

AnnaKarin sa...

Christina: Det är lätt att bli "vill ha galen" när man ser alla fina sorter! Den randiga sorten heter Macarena :)

Nilla sa...

Jag skulle vilja ha den vita!
Jag har två här hemma nu. Jag har fått dem. Den ena heter Carina och den andra vet jag inte. :-)

Vella sa...

Tack för tipsen! /Vella