28 november 2007

Julstjärnor

Många av Sveriges växthus är fyllda av julstjärnor lagom till första advent. Även vi odlar ca 20.000 julstjärnor varje år. Trots att det produceras massor av julstjärnor i Sverige, importeras det enorma mängder av julstjärnor från övriga Europa för att klara den stora efterfrågan.

Jag hoppas att ni som ska köpa julstjärnor inför första advent, gärna gynnar lokala odlare.

Varför det kan man fråga?! Förutom det faktum att man stödjer näringslivet på den ort man bor så är det också miljösmart. Ju fler svenska julstjärnor som säljs, desto mindre importeras från exempelvis Holland och Danmark. Mindre import = mindre transporter = mindre utsläpp. Det är ett litet, litet val man kan göra för att främja miljön. Om du inte har en lokal odlare där du bor, fråga gärna din handlare om julstjärnan är svenskodlad.

Bilden ovan: Här ser vi Gunilla omgiven av ett hav av julstjärnor.

Alla julstjärnor är inte röda eller vita, en del kan vara spräckliga med :D
Sorten heter 'Sonora White Glitter'.

4 kommentarer:

åsa sa...

julstjärnor....vackert..oh vilken mängd..=))Trevlig första advent!=)/åsa

AnnaKarin sa...

Åsa: Hoppas du får en mysig advent du med! Själva är vi begravna i kransar och julstjärnor :) Första advent brukar vara hysteriskt här på bygget.

Anna sa...

Lokalproducerat gäller ju allt tycker jag, självklart julstjärnor, men även potatis, elektriker, takpanner etc. Om det finns nära - köp där, även om det är något dyrare. Är det på tok mkt dyrare, ja då tycker jag man ska gå någon annanstans, för det får inte kosta vad som helst!
Finfina julstjärnor ni har!

http://hundramiljoner.tradgardsblogg.se sa...

Härliga bilder på julstjärnorna! Vilka färger... :)
//Ronja :)