16 juni 2008

Maskrosor och tistlar

Mikaela sträcker ut ett brätte med vita pelargoner mot kameran! Nu går vi raskt över till ogräs :)

Bloggaren Ankan har flyttat till ett nytt hus och med en ny trädgård dök det upp några frågeställningar. Jag skickade över dem till Helena Rosenlöf som arbetar som trädgårdsdesigner hos oss.

Fråga 1: Efter rensning av maskrosor och ett antal tistlar från gräsmattan. Vågar man lägga dessa i den kompost som man efter kompostering tänkt gödsla trädgården med...? Eller sprider jag då vidare ogräset på nytt?

Svar:
Generellt kan man säga att fröogräs som maskrosor (som sprider sig med frö)kan komposteras i en varmkompost. En del av fröna kan överleva processen, men maskrosor är i alla fall svårt att bli av med på sikt eftersom fröerna ändå kommer med vinden.

Tistlar däremot som är ett rotogräs, skulle jag inte våga lägga i komposten (inte ens varmkompost). Även om de små rotbitarna troligtvis hinner brytas ner, tar man inte den risken eftersom följderna blir så omfattande om de skulle finnas kvar i komposten när man sprider ut den i trädgården.

I värsta fall har man planterat tistlar i trädgårdens alla hörn. Rotogräs kan man köra till återvinningscentralen, där finns särskilda kärl för kompostmaterial. Om man har en vanlig kallkompost för trädgårdsavfall ska man nog undvika att kompostera alla sorters aggressivt ogräs för säkerhets skull.


Fråga 2: Vad gör man åt en gräsmatta med mycket kvickrot?

Svar:
Kvickrot är ett gräs, som sprider sig kraftigt med en rikt förgrenad underjordisk jordstam. Normalt sett syns inte kvickrot i en klippt gräsmatta, den går då inte att urskilja från andra gräsarter. Så det brukar inte vara något större problem med kvickrot just i en klippt gräsmatta.

Men om gräsmattan exempelvis gränsar mot en häck eller liknande där man inte vill att det ska växa in kvickrot kan det bli problem. Att sätta en bra kant av stål, plast eller sten mot häcken är då en bra idé. Man kan även prova att täcka marken under häcken med markduk som skuggar ut kvickroten. När man rensar bort kvickrot i kanter, planteringar m.m. är det viktigt att tänka på att få med att rotbitar. Varje liten rotbit som lämnas blir en ny planta full av livskraft.

Om det är så att man av någon anledning inte står ut med att ha kvickrot i sin gräsmatta är nog enda lösningen att gräva bort den befintliga gräsmattan, breda ut ny jord och så eller rulla ut nytt gräs. Eftersom kvickrot är ett mycket vanligt ogräs även i rabatter och grönsaksland, där den ofta är ett stort problem, finns många tips och erfarenheter att tillgå på internet, t.ex. på http://www.odla.nu/forums/lofiversion/index.php?t19429.html

1 kommentar:

Ankan sa...

Hej på er!

Stort tack skall ni ha för utförliga svar på mina frågor. Det kanske kommer någon fler framöver om jag stöter på några problem...?!

Fin, fint med expertis som kan räta ut frågetecknen!

För er och era bloggbesökare vill jag påminna att ni har fortfarande två dagar på er att delta i min tävling med fina priser.

En riktigt glad midsommar vill jag önska er alla!

Varma hälsningar från

//ANKAN