Uteträdgårdens personal har varit på en inspirerande roskurs för personal som säljer rosor. Föreläsare var rosexperten Lars-Åke Gustavsson och kursen anordnades av Rosens Dag som är en projektgrupp. Rosens Dag är ett inspirations och kunskaps projekt som involverar flera av landets främsta rosexperter gemensamt med Svenska Rosensällskapet, Programmet för Odlad Mångfald och GRO Plantskolor. Läs mer på http://www.rosensdag.se/. Varje år utses en ros som anses mest odlingsvärd och frisk på Rosens dag den 2 juli.
Vi fick inledande veta om Rosens historia och dess ursprung i Kina. Det var intressant och följa dess vandring från 2700 f.kr fram till idag. En del rosor kan man härleda från dess ursprung i Kina, dessa har inte förädlats utan är såkallade vildrosor. Dessa är bl.a Rosa moyesii -mandarinros, Rosa helenae - honungsros. De är anspråkslösa och härdiga rosor med livslängd över generationer. Förädlingen tog fart i början på 1800 talet. Napoleons hustru Josephine samlade alla rosor hon hittade och ur denna samling har rosfädlingen börjat. Idag tar alla rosförädlare fram över 400 nya rossorter per år som sedan provodlas för att se hur bra växtegenskaper, härdighet, mottståndskraft mot växtsjukdomar osv.
Vi lärde oss att man mot svampsjukdomar kan spruta med ett bioligiskt medel som heter Binab-T, eller Biobalans som är en trichoderma svamp som motverkar svampsjukdomar. Detta i kombination med t.ex rätt ros på rätt plats och god odlinshygien minskar angrep. Vattna inte heller bladverket med vattenspridare.
Något som vi lärde oss som vi också vill fömedla till våra kunder är;
Engångsblommande gammaldags rosor är mer anspråkslösa, lättodlade, härdigare och livslängden mycket längre. Medans återblommande gammaldags rosor kräver mer skötsel, fuktighetshållande god jord, tillförsel av näring, beskärning osv.
Moderna busk / rabattrosor är mer kortlivade än gameldags rosor och kräver mer skötsel.
Vi vill nu inspirera våra kunder till roskombinationer i trädgården. Det finns många användningsområden. Det finns rosor som tål magra torra slänter. Du kan ha rosor som klippt häck. En del rosor tål också skuggigare lägen än andra. Det är jättefint att samplantera perenner med rosor och buskar för att få så lång blomningstid i rabatten som möjligt med olika bladfärger och former. Dessutom trivs rosorna bättre i samplantering eftersom microlivet i jorden blir bättre än om du bara planterar rosor med bar jord under. Plantera alltid tillsammans med andra växter för att få långlivade och friska rosor!
Kom och prata rosor med oss i vår!
Hälsningar
Malin och Ulla Stina och resten av personalen.
3 kommentarer:
Hej på er!!
Tack för att jag fick ta del av era nyvunna roskunskaper! Jätteintressant!
Trevlig helg önskar jag er alla! Solen skulle visst lysa....!
Kram ANKAN
oh vad härligt, jag bara ryser av vällust när jag tänker på rossäsongen!
ha det gott, varmkram lotten
Jag drömmer om rosor ute på mitt lilla skär i skärgården. Nu har jag skaffat en liten rosa Bonicaros. den påminner om de vilda nyponrosorna som redan växer där ute.
Har fått rådet att skaffa vresrosor till den miljön. Ska se om jag kan hitta några.
Har nu ett litet inlägg med bilder från er (igen) på min blogg och undrar vad heter katten som jag har fotat? En underbar röd katt i ert växthus. :-)
Ha en bra dag!
Skicka en kommentar