14 april 2009

Nu är sommarblommorna här!

I dag fick jag och Camilla hem den första sändningen sommarblommor för säsongen! Vi fick bland annat hem flera sorters salvia, tagetes, fuchsior, surfinia och en massa annat smått och gott!

Jag vill passa på att påminna om att man bör avhärda sina sommarblommor. Avhärdning innebär att du under ca en veckas tid ställer ut plantorna under varma dagar (men inte i direkt sol) för att vänja dem vid utomhustemperaturen.

Under varma, heta vårdagar är det svårt att tänka sig att det fortfarande kan komma frostnätter, men kom ihåg att det kan inträffa ända fram till midsommar!

Vid risk för frost
- Dra in krukan under tak
- Täck med fiberduk eller tidningspapper
- Alternativt, lyft in krukan under natten

Alla sommarblommor
blir absolut vackrast om de planteras i ny fräsch jord som är anpassad för utomhusväxter. Vi på Slottsträdgården Ulriksdal rekommenderar Hasselfors Gardens U-jord för plantering i lådor och krukor.

Välj rymliga kärl (fuktigheten bibehålls bättre) att plantera i med hål i botten! Lägg ca 10 cm lager av lecakulor i botten för bra dränering.

Ca en månad efter plantering är det dags att ge flytande näring. Putsa bort vissna blommor efterhand. Dina blommor kommer att tacka dig med slösande blomning långt in på hösten om du ger dem rätt förutsättningar redan från början! Lycka till!

Jag och Camilla finns i sommarblomstältet hela sommaren, vi hjälper dig hitta rätt sommarblommor och svarar på dina frågor!

/Sofia