13 oktober 2009

Dags för Helleborus..

Nu står dom första julrosorna på verandan! Varje årstid har något som man längtar lite extra efter, och julrosor tillhör nog en av favoriterna hos oss. Man blir påmind om att julen inte är allt för långt bort, även om vi har en hel höstmånad kvar att njuta av.

Njut av julrosen inomhus genom att placera den ljust och så svalt som möjligt för längre blomning. Undvik direkt sol och heta element. En lätt upptorkning mellan vattningarna är att föredra. Under vårvintern går det utmärkt att flytta ut julrosen till entrén eller på balkongen under dagarna och ta in den nattetid. Efter blomning ställer du undan plantan, gärna ljust och svalt, för att sedan plantera ut den då tjälen gått ur marken.

I trädgården trivs julrosen bäst i halvskugga till skugga. En idealisk växtplats är under glesa buskar och träd med vandrande skugga. Jorden bör vara ganska djup, mullrik och väldränerad; julrosen klarar inte ständig fukt.

Julrosen är giftig... men väldigt vacker!

4 kommentarer:

Thorins Trädgård sa...

Hallå i julstugan! Supervackert, gillar julrosor men har nog tyvärr redan förstört den jag köpte av er på Kistamässan. Den var så fantastiskt fin och mörk, har ni kvar några liknande?

Jag fick även ett tips om att klippa ner julrosorna. Nu gjorde jag det på våren, men är det bättre att göra det på hösten? De är planterade utomhus.

Marit

Ledighetsparadiset Solåkra sa...

jag älskar älskar älskar julrosor. Och idag så bloggar jag om min rabatt som jag fick hjälp med under trädgårdsdesignkursen i våras och för ett år sedan...

Med fingrarna i (j)orden sa...

Oh så härligt med julrosor. Jag brukar köpa några för att ha inne varje vinter och så planterar jag ut dem sen. I april kan jag sedan njuta av de senaste årens julrosfrosseri - igen. Perfekt! Mig gör det inget att det är långt till jul, julrosor är alltid härligt.
Eva

Personalen Ulriksdal sa...

Marit: Jag tror min kollega Malin har besvarat din fråga!? Hör av dig om du har några fler frågetecken.

Solåkra: Jag kikar in omedelbums!

Eva: Jag kan inte annat än hålla med dig! Har du någon bild på din blogg med dina utplanterade julrosor? Vore skoj att få se!

/ak