2 februari 2009

Växtkomposition

Jag jobbar hemifrån idag... Jag sitter och sammanfattar och strukturerar upp innehållet till vår kurs i växtkomposition som startar nästa vecka. Det känns ungefär som förr då jag satt och pluggade till tentor, det är riktigt skönt att grotta ner sig i böcker och teorier utan att kunna störas av omgivningen. Inte ens den underbara vintersolen når in till mitt köksbord. Ibland är det bra med norrfönster ;-)

Det ska bli så himla kul att få köra igång med den här kursen! Det är ju verkligen ett ämne som vi behärskar och tycker är kul. Svårigheten nu är snarast att skala av och förtydliga väsentligheterna. Enkelhet är ofta det svåraste! Det gäller även i trädgårdsdesign och växtkomposition! Man vill ju gärna få med allt man tycker om (och när det handlar om växter är det ju mycket!), eller hur!? Vi kommer att lägga en hel del fokus på ett naturalistiskt trädgårdsideal som innebär att man helt enkelt låter platsens förutsättningar styra växtvalen. Det är på så vis man får en frisk och långlivad plantering. Därtill kommer ju sedan de estetiska önskemålen och förmågan att välja växter som löser av varandra och/eller har prydnadsvärde vid flera årstider så att vi får en plantering som är vacker hela året.
Det är komplext men samtidigt fantastiskt spännande och roligt! Det här är verkligen ett område där man aldrig blir riktigt full-lärd; den dagen jag lutar mig tillbaka och säger att "jaha, då kan jag det här!" kommer troligtvis aldrig. Kombinationerna och förutsättningarna är lika oändliga som universum! Svindlande!

Vi har fortfarande platser kvar så passa på att anmäla er nu! Ni kommer att få med er "verktyg" som ni har användning för i allt framtida trädgårdsplanerande.
Hoppas att vi ses den tionde!
Malin

7 kommentarer:

Mia sa...

Hej, Malin! Vad kul det låter! Och vad kul att få se foton hemma från dig! :) Håller själv på att gå igenom min gamla engelska trädgårdsdesignutbildning igen i tristessen under vintern! Det är ju faktiskt jättekul - och utvecklande, precis som du säger! Saker som jag tyckte var jätteläckra när jag gick där för 3-4 år sedan ser jag i ett helt annat ljus idag när jag läst en svensk trädgårdsmästarutbildning! Jag tror att jag måste göra om en stor del av tomten hemma i år (igen)! Hoppas att vi ses snart! Hälsa de andra! Kramar Mia

Personalen Ulriksdal sa...

Hej Mia!
Ja, det ska verkligen bli kul med den här kursen, det är ju liksom favoritämnet vi får frossa i. Ska du inte gå? Ta och snacka med Ripan du!
Vi ses snart!
Kram, Malin

Ankan sa...

Hej Malin!

Oj, vad mysigt det ser ut!! Och med lilla kaffekannan och en kopp nära till hands.

TYVÄRR, så blir det lite tight för mig att gå kursen så jag måste tyvärr tacka nej för denna gång. Men då jag vet att det kommer bli succé så hoppas jag på fler kurstillfällen lite senare...?!

Jag har ju också ett annat energigivande projekt på gång som tar lite tid just nu. Bröllop i maj!! Injudningarna gick ut igår! :-)

Ha det gott! Njut av solen och av talgoxarna som välkomnar en på morgonen!

Kram ANKAN

Personalen Ulriksdal sa...

Hej Ankan!
Du behöver inte oro dig, vi kommer med all säkerhet köra den här kursen redan i september igen. Hoppas att du kan vara med då!
Jag förstår om du har fullt upp och tankarna på annat håll nu i vår med bröllop i faggorna! Stort grattis redan nu!!

Kram, Malin

Mia sa...

Jasså, Malin, tycker du det? Skulle jag ju naturligtvis gärna göra! Jag måste ringa Ripan... :)

Ankan - stort grattis i förskott från mig med! :)

Ankan sa...

Hej Malin och Mia! Stort grattis till bröllopsgratulationerna. Har ni något hett tips om vad brudbuketten skall innehålla...?! Eller någon fin bordsdekoration
Bröllopet sker i lantlig miljö på en rustad loge. Tips mottages tacksamt!

Ha en bra dag!

Kram ANKAN

Mia sa...

Malin! Yes! Jag kommer med! :) Underbart! Då ses vi nästa vecka!

Ankan - vad ska du ha för färg på klänningen?